Aracıma çarptılar. Nasıl Değer Kaybı Talep Ederim?

Değer Kaybı Ne Demek?

Aracınızın kazaya karışmadan önceki fiyatı ile karıştıktan sonradaki fiyatı arasındaki farktır. Yani aracınız bir kazaya karıştı ve karşı tarafın trafik sigortası ya da kendi kaskonuzdan aracınız tamir edildi. Ancak araçta artık hasar kaydı var. Hasar olmadan önce aracınızın 2. el fiyatı örneğin 70.000 TL iken kaza sonrası 60.000 TL ye düşmesi değer kaybını oluşturur.

Değer Kaybını Kasko Karşılar mı?

Değer kaybını aracınıza yaptırdığınız kasko karşılamaz. Değer kaybını kazaya neden olan karşı tarafta bir sürücü var ise o sürücünün araç sigortası üzerinden talep ederek alabilirsiniz. Yani değer kaybını kaskodan değil kazada kusurlu olan karşı taraf kişi veya kişilerin trafik sigortalarından alabilirsiniz.

Değer Kaybı İçin Gereken Belgeler

  1. O kazaya ait kaza tespit tutanağı.
  2. O kazaya ait ekspertiz raporu.
  3. Onarım yapıldıktan sonraki tüm faturalar.
  4. Sigorta poliçesi.
  5. Hasara ait araç fotoğrafları.
  6. Araç kiralanmış ise bunu ispatlar belge
  7. Araç kilometre bilgisi (fotoğraf).

Değer Kaybı Talep Süresi Ne Kadar?

Aracınız trafik kazasına karıştıysa ve değer kaybınız var ise bunu 2 yıl süre içerisinde suçlu olan karşı tarafın trafik sigortasından talep edebilirsiniz. Eğer 2 sene içerisinde kazaya karışmanıza rağmen bu süreyi geçirirseniz değer kaybı davası açamaz ve ödeme alamazsınız.

Aracı sattıktan sonra değer kaybı için başvurabilir miyim?

Aracı sattıktan sonra değer kaybı başvurusu talepleriniz ilgili yasa ve yönetmelik gereği kabul edilmemektedir.
 

Değer Kaybı Neye Göre Hesaplanır?

Trafik kazasına karışan aracın değer kaybı isteniyor ve karşı tarafın trafik sigortasına dava açtıysanız, bu değer kaybı sigorta eksperi tarafından belirlenmektedir. Araç değer kaybı miktarı belirlenirken aracın kilometresi, marka ve modeli, üretim yılı ve hasar geçmişi ( üzerindeki parçalar daha önceden kazaya karıştıktan sonra değiştirilmiş mi ve orjinal mi? ) gibi kriterlere göre belirlenmektedir.

Sigorta şirketi değer kaybını ödemezse ne yapmalıyım?

Sigorta şirketi değer kaybı talebinize 15 iş günü içerisinde cevap vermediği, yahut olumsuz cevap verdiği takdirde Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurmanız gerekmektedir.

Bu süreçte avukat tutmam gerekir mi?

KESİNLİKLE. Değer kaybı talepleri zarar veren araç sigorta şirketince karşılanmadığı durumlarda konu tahkim komisyonuna müracaata kadar varmaktadır. Müracaat için ilgili evrakların hazırlanması, gerekli başvuruların yapılması, gerektiğinde tebliğ edilen bilirkişi raporuna hukuki bilgi birikim gerektirir itirazların sunulması ve sorunun hızlıca sonuçlandırılması için mutlaka hukuki anlamda danışmak ve avukatla çalışmak sizi hak kayıplarından kurtaracaktır.
 

 

 

 

 

 

Akarca Mah. Yerguzlar Cad. 878. Sok No:55/1 D:2 Fethiye-Muğla
0 532 674 64 44
info@yildizhukukvedanismanlik.com
www.avukaterdemyildiz.com © Tüm hakları saklıdır.
X